Man & Schaar # 12

Hans Beers, Hair Stage

More

Of ik wel eens een model nodig had dat helemaal kaal ging…

Ze had model gezeten bij een landelijke haarshow en voor die show was ze op één dag drie keer gebleached… Ja, dan kan je het er vanaf vegen, dat is helder.

Het lag niet direct in de planning. Maar weet je wat, dan maken we er een aparte shoot van. Naar een datum gezocht, Emma (één van mijn favoriete visagistes) was beschikbaar, het haar en de fotografie deed ik zelf… Gaan!

Toen ze aankwam moest ik inderdaad beamen dat het niet veel meer was. Het was zogezegd snot. Ze had nog wel gereclameerd bij dat kappers-event, maar in deze wereld zijn we niet zo goed in nazorg. Haar kapot? Helaas pindakaas. Wel beschamend, vooral naar iemand die haar haar professioneel nodig heeft. Hoeveel shoots ging ze hierdoor missen?

Veel mensen lijken alleen maar méér haar te willen. Langer haar. Dikker haar. Veel sexy haar. En als het er niet van nature is wordt het bijgeplant of ingeknoopt. Iemand anders, aan de andere kant van de wereld, wil voor een paar dollar haar haar wel afstaan, zodat wij met nóg meer haar nóg meer indruk kunnen maken op onze omgeving.

Dat is niet altijd zo geweest. In de jaren ’20 van de vorige eeuw lieten vrouwen massaal hun lange haren afknippen. Dit had als reden dat veel vrouwen vanwege WO I weduwe waren geworden. Het was niet meer nodig de heer des huizes te behagen. Maar er kwam nog een andere reden bij: er was sprake van een heuse emancipatiegolf. De dames wilden zelfstandig zijn en niet meer alleen maar mooi zitten te zijn voor het mannelijk geslacht. De bob was hot!

In de jaren ’60 bracht Vidal Sassoon de bob weer terug in het modebeeld. ‘The man who changed the world with a pair of scissors’ was ook verantwoordelijk voor de korte koppies van Mia Farrow en Twiggy.

Een andere emancipatiegolf troffen we in de jaren ’70: Dolle Mina, baas in eigen buik (recht op abortus). Feministes vochten voor gelijke rechten en daar hoorden kortgeknipte hoofden en paarse tuinbroeken bij.

In 1997 verscheen de film G.I.Jane. Demi Moore speelde een vrouw die bij de Amerikaanse Marine wou (wat tot 2016 onmogelijk was). Ondertussen genoten we van de videoclips van Sinéad O’Conner, Pink, Miley Cyrus. Kort haar bij vrouwen staat symbool voor zelfstandig, stoer, geëmancipeerd. Maar niet minder sexy!

Van Coco Chanel is de uitspraak ‘A woman who cuts her hair is about to change her life’. Hier kunnen we een groot aantal blogs over volschrijven. Regelmatig knippen meisjes tegenwoordig hun lange haren af om ze te doneren en om zodoende to change anothers life.

De tondeuse werd op 4 millimeter afgesteld en de vlassige lokjes vlogen door de lucht. Ik bedacht dat ik het restant nog een kleurtje wou geven. Emma begon aan de makeup, terwijl ik de lampen stelde. Opperste concentratie voor een bijzondere shoot.

Het resultaat stelde ons tevreden. Ach, eigenlijk is het zoals zo vaak: Less is More.

Demi Moore.

© HansBeers.com

N.B. Deze blog verscheen eerder in Top Hair Benelux

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

, ,

Opleiden of Afglijden

Buiten mijn werk als kapper/ondernemer ben ik ook met veel plezier voetbaltrainer. Het is mooi om de jongens van mijn team te zien groeien en hen te begeleiden naar volgende stappen in hun voetbalcarrière. We werken met z’n allen hard om het team en de individuele spelers steeds beter te laten spelen. En iedere seizoen wordt opnieuw gekeken naar de beste opstelling. Zo worden spelers altijd geplaatst op een plek waar hun capaciteiten het beste tot hun recht komen. En dat kan soms ook betekenen dat ze naar een ander team gaan. En zo gaat het ook in ons kappersvak. Ik heb een officieel erkend leerbedrijf en ik heb diverse mensen opgeleid die nu bij grote namen in onze branche werken of zelfstandig ondernemer zijn geworden. Dat is mooi en ik ben blij dat ze vakmensen zijn geworden en op deze manier een goede baan hebben. Maar dat kan alleen als je ze vanaf het begin serieus bij het vak betrekt. En daar zit ‘m nou net het probleem. Wat mij irriteert is dat wij kappers vaak zo makkelijk met stagiaires omgaan en ze te lang maar laten schoonmaken of koffiezetten… Nee, wij hebben als erkend leerbedrijf de taak om hen verder te brengen dan ‘was-meisje’ of ‘schoonmaker’.
, ,

Man & Schaar #12

Of ik wel eens een model nodig had dat helemaal kaal ging… Ze had model gezeten bij een landelijke haarshow en voor die show was ze op één dag drie keer gebleached… Ja, dan kan je het er vanaf vegen, dat is helder. Het lag niet direct in de planning. Maar weet je wat, dan maken we er een aparte shoot van. Naar een datum gezocht, Emma (één van mijn favoriete visagistes) was beschikbaar, het haar en de fotografie deed ik zelf... Gaan! Toen ze aankwam moest ik inderdaad beamen dat het niet veel meer was. Het was zogezegd snot. Ze had nog wel gereclameerd bij dat kappers-event, maar in deze wereld zijn we niet zo goed in nazorg. Haar kapot? Helaas pindakaas. Wel beschamend, vooral naar iemand die haar haar professioneel nodig heeft. Hoeveel shoots ging ze hierdoor missen?
, ,

BTW verhoging Kappers

We weten allemaal al dat de btw vanaf 2019 gaat veranderen van 6% naar 9%. En voor wie het nog niet wist: het gaat echt gebeuren! Moeten we dit doorberekenen naar onze klanten? Ik zeg: Ja. Maar wel met enige twijfel. Want wat gaat de consument dan doen? Er wordt al zoveel duurder voor de consument! Om het nog even kort uit te leggen. Wij kennen in Nederland twee tarieven: het lage btw-tarief van 6% voor de primaire levensbehoeften zoals medicijnen, kapper, water, fietsen, schoenmaker, camping en voedsel. Onze Kapperswerkzaamheden, zoals knippen, wassen, föhnen, verven, permanenten, scheren en trimmen van baarden. Maar ook het aanbrengen van haarextensies en aanmeten en reviseren van pruiken en toupets vallen dus onder dit lage tarief. Alle andere(luxe) diensten en producten vallen onder het tarief van 21%. Dus ook het gebruikte materiaal in de salon, zoals de haarextensies, pruiken en toupets, valt onder dit hoge tarief. Volgens economen is het een goed plan om de belasting op diensten te verhogen, mits je de belasting op arbeid gaat verlagen! Oké, ik leg het even uit. De economen zeggen eigenlijk dat arbeid moet worden beloond (belastingherziening) en dat de btw dan omhoog kan gaan naar 9%. Maak werken dus lonend.