Aandacht voor jouw klant

Tatiana Pilarski, TP Hair Studio

Advies gesprek

Ik ben geboren en getogen is Rusland. Op mijn 16e begon ik met werken in het klassieke kappersvak met de klassieke technieken.

Vervolgens verhuisde ik van een saaie Russische stad aan de Wolga naar Sint Petersburg, waar in de kappersbranche voor mij  nieuwe en grotere deuren open gingen.
In 2006 kwam er een onverwachte wending in mijn privé leven die mij naar Nederland bracht. Door deze verhuizing begon mijn carrière in Nederland pas na mijn 30ste.

Met meer dan 15 jaar aan vak ervaring ging ik op zoek naar een geschikte werkplek voor mij.

Tot mijn verbazing was het best moeilijk om een geschikte baan te vinden. Ondanks mijn talenkennis en een goed gevulde en mooie portfolio was ik voor sommige werkgevers te duur of te oud. Het heeft bijna 6 maanden geduurd, maar na een intensieve zoekperiode is het me toch gelukt. Ik werd aangenomen bij een grote kapsalon met veel medewerkers. Een baan zoals ik gewend was.

Het begin was het moeilijkste. Het was een ingewikkelde periode voor mij.

Aanpassen, presteren en de nieuwe kanten van het taal ontdekken en meer. Het systeem van werken in Nederlandse kapsalons is heel anders dan in Rusland. Zo kon ik daar voor iedere klant ruim de tijd nemen en rustig kunnen ontvangen. Samen met de klant met een kopje koffie aan de tafel gaan zitten en rustig doorspreken wat de klant wilde en tevens een goed productadvies geven. Het management deed niet moeilijk, want daar werd er anders naar gekeken.

Hier in de Nederlandse kapsalons moeten de stylisten tijdens hun werkdag altijd strenge regeltjes volgen. Bijvoorbeeld het blijven staan in de zaak, zelfs als geen klanten in de zaak zijn. Dus interesseert het niemand of je later klachten in je benen hebt. Wordt heel vaak de stylist als een poetskracht gebruikt. Ik vindt dat niet kunnen.

Wat ik persoonlijk ook erg jammer vindt is dat de medewerkers niet goed financieel geprikkeld worden. Ik ben van mening dat voor perfecte kwaliteit en persoonlijke aandacht aan de klant een ander loon systeem bedacht moet worden. Of een ander soort beloning afhankelijk van bepaalde omzet percentages in plaats van het vaste loonstrookje.

Ik bedoel dat als een Stylist bijvoorbeeld per maand 4000 euro omzet maakt dan zou de stylist hiervan een eerlijke percentage moeten krijgen. Op deze manier krijgt de Stylist de kans om meer geld te verdienen en zal dus ook beter gaan presteren. De omzet is afhankelijk van zijn/haar eigen inzet.

Op deze manier stimuleer je de stylist om zelf ook ondernemend te worden en zijn/haar eigen talenten verder te gaan ontwikkelen. Zoals bijvoorbeeld meer trainingen gaan volgen, een met kapperswedstrijden mee doen, enz.

Een financiële prikkel van medewerkers leidt tot meer inzet en dus veel meer tevreden klanten. Dat betekent voor jouw salon meer omzet en voor de medewerkers vervolgens meer inkomen. Conclusie: iedereen is blij.

Wat mij destijds ook verbaasde was dat een klant door 3 of 4 medewerkers werd behandeld. Eentje knipt, de tweede brengt het verf aan, de derde wast het haar en de vierde doet de styling. Dat kan toch niet ! De klant voel zich hier waarschijnlijk niet happy bij. Aandacht van 1 maximaal 2 medewerkers, persoonlijke betrokkenheid. Dat is wat de klant wil.

Geef de klant een beetje luxe! Plan de afspraak met de klant lekker ruim! Dan kun je met hem of haar rustig aan de tafel gaan zitten, met een kopje koffie erbij, en alles over de wensen en het haar bespreken.

Met een goed gevoel en het enorme vertrouwen van de klant kun je lekker aan de slag! Als de klant van A tot Z door een persoonlijke stylist wordt behandeld met een hoge kwaliteit, dan wordt dat zeker gewaardeerd.

Dit alles is mijn eigen unieke kijk, mijn manier van werken aan de succesvol lopende zaak!

Tot de volgende keer !

Liefs Tatiana

Tatiana Pilarski

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

, ,

Doorstart Kappersblog.nl in 2023

Kappersblog.nl start na een pauze van 4 jaar weer opnieuw op   Na een succesvolle opstart van KAPPERSblog.nl in 2016 is begin 2019 besloten om te stoppen.  De jaren die volgen hebben desastreuze gevolgen voor de kappersbranche. De…
, ,

Sta Open voor Verandering

Sta open voor veranderingen en vaar mee naar de toekomst van succes. “Ik ben niet bovenmatig intelligent en heb geen feilloos geheugen. Ik ren ook niet een mijl onder de zes minuten. De enige reden waarom ik succesvol ben geweest, is omdat ik nog aan het werk was op de momenten waarop andere mensen al sliepen.” (Greg Evans*) Deze quote vertelt precies waar ik voor sta. Het is een uitspraak van een creatieve Amerikaanse cartoonist die vooral bekend is geworden met een dagelijkste strip over een tiener. Zijn werk is altijd meegegroeid met de tijdgeest en dat is wat ik als kapper vanaf het begin van mijn carrière ook heb gedaan.
, ,

Kwaliteit of Kwantiteit

Wat doe jij als een collega in de salon met een klant naar de kassa loopt, maar jij ziet dat de nekharen van de klant slordig zijn gekortwiekt? Ik hoop hetzelfde als wat ik doe – al vanaf het moment dat ik kapper in opleiding was - terugroepen dus! Het begon allemaal toen ik met het openbaar vervoer naar de kappersschool ging. Iedere dag zag ik in de bus hoe slecht mensen waren geknipt en/of gekleurd. Dat gaat mij nooit gebeuren dacht ik, nooit zal ik een klant zo de deur uit laten gaan!’. En ik heb woord gehouden. Nog steeds werk ik op deze manier, om zo de klanten de kwaliteit te bieden waarvoor ze komen. En zo houden wij elkaar scherp op de werkvloer!