Bezoekersfrequenties

Michel Vinke

Beste kapper-ondernemer,

Fijn dat je tijd neemt om mijn eerste artikel voor Kappersblog te lezen. In mijn blogs lees je handige en praktische tips over; klanten binden, meer omzet per bezoek, nieuwe klanten / verloren klanten en bezoekfrequentie verhogen.

“Degene die het meest de telefoon beantwoordt, beheerst het inplannen van afspraken vaak het minst efficiënt! (jouw leerling of nieuwste medewerker)”

Met deze zin probeer ik je aan het denken te zetten, komt dit in jouw kapsalon ook voor? Ik bezoek dagelijks diverse kapsalons en het valt me regelmatig op hoe slordig er met de planning wordt omgegaan. De meeste kapsalon werken op afspraak en ik ben er van overtuigd dat hier veel winst te halen is door hier bewuster en slimmer mee om te gaan. Ik zal je enkele voorbeelden geven die je wellicht heel bekend voorkomen.

Voorbeeld:
Het is dinsdagochtend (dan gaat de telefoon het vaakst), de telefoon in de kapsalon gaat over, de leerling of nieuwste medewerker neemt de telefoon op en de klant vraagt of hij/zij gekipt kan worden. Het eerste wat hij/zij vraagt: “Op welke dag wilt u geknipt worden?”. De klant noemt een dag (morgen of later) en er wordt gevraagd: “Hoe laat wilt u geknipt worden?” en als je pech hebt zegt ze dit: “Ik heb om 9:00, 9:30, 11:00, 11:30, 13:30, 14:30, 15:00 en om 17:00 uur nog plek”. De klant zegt enigszins verward…”Eh…doe maar om 17:00 uur” (dat was het laatste tijdstip wat hij/zij onthouden had). Herkenbaar???
De beste planner is meestal de eigenaar zelf, alleen is dit tevens degene die het eerst vol gepland is en geen tijd heeft om een afspraak in te plannen. De medewerkers die al een tijd in dienst zijn hebben ook al veel klanten opgebouwd en hebben ook geen tijd… De leerling of de nieuwste medewerker heeft vaak wel tijd en laat deze nu net de klanten niet zo goed kennen en het efficiënt plannen nog niet zo goed beheersen (meestal).

Tips:
Het liefst probeer je de klant vandaag nog naar de kapsalon te krijgen als het lukt en je vraagt de klant beleeft of hij/zij straks nog in de gelegenheid is om naar jouw kapsalon te komen. Tijd kun je niet bewaren, elke minuut die je ‘verspilt’ kun je niet meer inhalen, plan slim en effectief. Probeer bij het inplannen van een afspraak maximaal 2 tijden (zo vroeg mogelijk) voor te stellen die jouw kapsalon het beste uitkomt. Als de klant echt niet kan dan geeft hij/zij dit wel aan. Door alle tijden die vrij zijn op te noemen verwar je de klant en laat je eigenlijk merken dat je niet zo druk bent en dat wil je niet.

Pre-booken:
Het beste is om je klanten te laten pre-booken (gelijk een vervolgafspraak maken). Kapsalons die hun klanten daarin al hebben “opgevoed” krijgen hun klanten sneller terug in hun kapsalon en hebben een stabielere omzet dan kapsalons die dit verzuimen. Als jij dat ook wilt dan zijn de onderstaande tips zeer waardevol. Het zal jou en je team niet binnen een paar maanden lukken om het voor elkaar te krijgen, neem hier de tijd voor en blijf volhouden! Je zult merken dat klanten even aan het idee moeten wennen. Elke dag krijg je meer klanten die gaan pre-booken en je komt op een punt van “interne schaarste”. Hiermee bedoel ik dat je agenda voller wordt en je klant wel moet pre-booken anders heb jij geen plek meer in je agenda.

Stappen:

  1. Adviseer, geef bij je coupe of kleuradvies mee hoelang de houdbaarheid van het kapsel is (werkt ook voor salons die zonder afspraak werken)
  2. Bewust maken, geef ook aan wanneer de klant voor het laatst bij je in de kapsalon is geweest. Vaak denken ze dat het 6 weken geleden is en in werkelijkheid is het vaak 4 of 5 weken langer! (werkt ook voor salons die zonder afspraak werken)
  3. Vraag met een glimlach bij het afrekenen: “Zullen we de volgende afspraak alvast inplannen?”

Wist je?
In plaats van 8 weken naar 6 weken = 2,2 bezoeken per klant per jaar meer!
In plaats van 10 weken naar 6 weken = 3,5 bezoeken per klant per jaar meer!

Ik wens jullie veel succes met het toepassen van mijn tips!

Michel Vinke Guest blogger

michel vinke

+31(0)6 539 76 792

michel.vinke@philipmartins.biz

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

, ,

Doorstart Kappersblog.nl in 2023

Kappersblog.nl start na een pauze van 4 jaar weer opnieuw op   Na een succesvolle opstart van KAPPERSblog.nl in 2016 is begin 2019 besloten om te stoppen.  De jaren die volgen hebben desastreuze gevolgen voor de kappersbranche. De…
, ,

Sta Open voor Verandering

Sta open voor veranderingen en vaar mee naar de toekomst van succes. “Ik ben niet bovenmatig intelligent en heb geen feilloos geheugen. Ik ren ook niet een mijl onder de zes minuten. De enige reden waarom ik succesvol ben geweest, is omdat ik nog aan het werk was op de momenten waarop andere mensen al sliepen.” (Greg Evans*) Deze quote vertelt precies waar ik voor sta. Het is een uitspraak van een creatieve Amerikaanse cartoonist die vooral bekend is geworden met een dagelijkste strip over een tiener. Zijn werk is altijd meegegroeid met de tijdgeest en dat is wat ik als kapper vanaf het begin van mijn carrière ook heb gedaan.
, ,

Kwaliteit of Kwantiteit

Wat doe jij als een collega in de salon met een klant naar de kassa loopt, maar jij ziet dat de nekharen van de klant slordig zijn gekortwiekt? Ik hoop hetzelfde als wat ik doe – al vanaf het moment dat ik kapper in opleiding was - terugroepen dus! Het begon allemaal toen ik met het openbaar vervoer naar de kappersschool ging. Iedere dag zag ik in de bus hoe slecht mensen waren geknipt en/of gekleurd. Dat gaat mij nooit gebeuren dacht ik, nooit zal ik een klant zo de deur uit laten gaan!’. En ik heb woord gehouden. Nog steeds werk ik op deze manier, om zo de klanten de kwaliteit te bieden waarvoor ze komen. En zo houden wij elkaar scherp op de werkvloer!