Ik was laatst op een Training…

Ronald Pronk, Trainer bij JUMP! en Kapper Ondernemer

Ik was laatst op een training en die vond ik helemaal niet leuk

Dit is nogal een uitspraak. Ik zou dit zelf niet zomaar zeggen. Als kapper ondernemer is dit namelijk het laatste wat ik wil horen van bijvoorbeeld een van mijn personeelsleden. Ik vind het normaal dat je respect hebt voor een trainer en dat je je best doet om in de stemming te komen voor een training. Niet leuk en geen zin hebben komen in mijn vocabulaire dus ook niet voor. Zoals gezegd, wil ik dat soort uitspraken ook helemaal niet horen van mijn team. Als ik dit wel hoor, dan gaan alle alarmbellen af. Wat is er aan de hand met deze medewerker? Is hij of zij nog wel gemotiveerd? Hoe groot is het ‘probleem’ en kunnen we het nog oplossen? Want als ondernemer wil je zeker geen ongemotiveerd personeel. Maar nu had ik het zelf. Ik, die altijd zin heeft in trainingen, vond het niet leuk! Wat was er aan de hand?

Sterke trainers motiveren mij enorm

Ik ben geen kapper, maar wel kapper ondernemer. Ik adem het kappersvak, dus zelfs bij vaktrainingen luister ik aandachtig mee. Zo weet ik wat er speelt. Ik denk ook dat ik een betere manager ben en word door me te interesseren voor de vaktechniek van mijn team. Maar mijn echte passie ligt op het gebied van management en marketing. Ondertussen geef ik zelf op dit gebied al enige tijd trainingen aan andere kapper ondernemers en hun teamleden. Sinds enkele maanden ben ik zelfs een vaste trainer bij JUMP, waar ik trots op ben. Ondanks dat ik trainingen geef, blijf ik mijzelf ook ontwikkelen. Ik lees veel en volg zelf trainingen. Management- en marketingtrainingen zijn een soort uitstapje voor mij. Als een korte vakantie, dus altijd leuk. Tot deze keer….

Ik voelde geen verbinding met de trainer, ik vond de stijl niet goed en ik geloofde er niet in

Daar zat ik dan bij deze training. Natuurlijk ga ik de naam van deze trainer niet noemen. Dat zou ik niet eerlijk vinden en het is ook helemaal niet belangrijk voor dit verhaal. Deze trainer heeft een goede naam en is beroemd. Kleine hint: hij komt niet uit de kapper branche en het was geen kapperstraining. Dus stop maar met denken wie dit was, want dat doet echt niet ter zake. Feit is dat deze trainer weet waar hij over spreekt en toch beviel het mij niet. Wat was er aan de hand? Om het iets duidelijker te maken, deze trainer is een succes coach. Maar zijn verhaal over succes kwam niet bij mij binnen. Ik voelde continu weerstand. Echte antwoorden of tips over hoe je dat succes kunt bereiken gaf hij niet. Daar moet je voor naar de dure vervolgtraining komen. En dat stoorde me nog niet eens zo erg. Ik zou best bereid zijn om die te volgen, als er een klik zou zijn. Of als ik zou merken wat ik er zou kunnen leren. Ik ben daarentegen blijven zitten bij deze eerste training met flinke tegenzin. En het overheersende gevoel dat ik er helemaal niets leerde. Ik denk dat ik de enige cursist was tijdens deze training die dit zo voelde, als ik afga op hoe de zaal reageerde. Waar lag dit dan aan? Aan de stijl? Aan het feit dat ik hem niet geloofde? Of omdat hij mij laat denken en werken buiten mijn comfortzone? Ik weet het nog steeds niet. Maar er is ondertussen wel iets bijzonders gebeurd.

De trainer die mij niet inspireert, daar ben ik nu een boek van aan het lezen

Ik heb nog nooit meegemaakt dat ik me zo niet op mijn gemak voelde bij een trainer. Dus ik heb zijn boek gekocht. Ik wilde namelijk wel wat meer weten over zijn achtergrond, zijn onderbouwing, zijn methodieken. In de hoop erachter te komen wat me zo stoorde. Ik heb nu drie hoofdstukken gelezen en enkele opdrachten uitgevoerd, die in dit boek staan. Het is namelijk een soort zelfhulpboek. Ik twijfel nog steeds aan de onderbouwing, maar de ‘tone of voice’ van het boek is iets beter dan die van de training. En nog raakt het me niet. Er is wel iets heel bijzonders gebeurd, wat ik nooit voor mogelijk had gehouden.

Dit boek heeft mij nieuwe inzichten gegeven, die enorm waardevol voor mij zijn

In dit boek staan oefeningen aan het eind van elk hoofdstuk. Ik heb deze oefeningen gedaan en ben tot waardevolle nieuwe inzichten gekomen. Maar is het echt deze schrijver en trainer die mij deze inzichten gaf of komt het misschien ook door de andere vele boeken die ik gelezen heb over management, psychologie en marketing? Daar kan ik mijn vinger niet helemaal op leggen. In ieder geval heb ik nu nieuwe inzichten, dankzij het boek van iemand van wie ik het absoluut niet had verwacht. De oefeningen hebben mij daarbij geholpen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn helden moeten opschrijven en dat bracht mij op een voor mij verrassende lijst. Een lijst die ik zonder deze oefening niet gemaakt zou hebben.

Mijn heldenlijstje, meer dan een paar mooie namen

Ik heb ook omschreven waarom zij mijn helden zijn en wat ik van hen kan leren. Dit heeft mij duidelijkheid gegeven op welke gebieden ik mij als persoon nog verder wil gaan ontwikkelen. Trouwens, als je het leuk vindt om te lezen, de helden die ik heb opgeschreven zijn: Steven Covey, Oprah Winfrey, Jeremy Jones (een snowboarder die een prachtig bedrijf heeft opgebouwd) en Richard Branson. Mensen die wel eens training van mij hebben gekregen, weten al dat ik altijd praat over Steven Covey. Deze man is een groot voorbeeld voor mij. Maar dan Oprah Winfrey. Zelden heb ik naar haar shows gekeken, maar als ik keek, dan vond ik haar altijd zo sympathiek. Het is een eigenschap die ik erg belangrijk vind. Maar voor mij is Oprah vooral een voorbeeld, omdat ze een ‘waarheidsvinder’ is. Zij is altijd op zoek naar nieuwe kennis en hoe deze toegevoegd kan worden op een praktische manier in ons bestaan. Regelmatig nodigde ze schrijvers uit die zonder haar nooit een podium hadden gekregen. Ik kan me een heel mooi voorbeeld herinneren, een persoonlijk interview in een soort huiskamersetting, met Jill Bolte. Dit interview duurt maar liefst anderhalf uur. Jill Bolte is een neurowetenschapper die zelf een hersenbloeding heeft meegemaakt. De ervaringen van Jill Bolte zijn zo intens en eigenlijk baanbrekend ten opzichte van onze huidige instelling dat eigenlijk iedereen haar boek zou moeten lezen. Toen Jill Bolte haar verhaal vertelde aan Oprah en een voorbeeld gaf van hoe negatieve energie tussen mensen overgedragen wordt, begon Oprah te huilen. Bekijk het interview maar eens het staat op you-tube. Of neem nu Jeremy Jones. Pas sinds een jaar volg ik deze man. Hij heeft zijn leven toegewijd aan snowboarden en heeft alles om deze droom heen gebouwd. Zo maakt hij films en heeft hij een zeer succesvol snowboardmerk. Het heeft allemaal maar één reden: hij wil zijn droom leven en hij deelt deze passie met anderen. Dat noem ik inspirerend.

Het hoeft dus kennelijk niet altijd leuk te zijn

Dit is misschien wel de grootste les die ik geleerd heb: een training of trainer hoeft dus niet altijd ‘leuk’ te zijn! Ik merk vaak aan mensen dat ze inspiratie zoeken in een training. En persoonlijk vind ook ik het geweldig om geïnspireerd te raken door een trainer. Ik kan zo een paar namen opnoemen van trainers die om die reden een plekje in mijn hart hebben. Maar nu heeft een trainer, waar ik niet veel mee op heb, enorm veel voor mij gedaan. Als ik hem spreek zal ik hem daar zeker persoonlijk voor bedanken.

Leren zit hem in doen

Het sleutelwoord is doen. Deze trainer heeft mij niet geïnspireerd, maar ik heb wel de opdrachten die hij mij gegeven heeft uitgevoerd. En daar alsnog mijn inspiratie en inzichten uit gehaald. En dat is voor mij een bevestiging dat leren en geïnspireerd worden vooral voortkomt uit doen. De inzichten die ik de laatste dagen gekregen heb door de oefeningen uit te voeren, zal ik de rest van mijn leven bij me dragen. En dat cadeau neemt niemand mij meer af.

Ronald Pronk

ronald pronk

trainer bij JUMP! en kapper ondernemer bij Jitty’s Hair and Make-up

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

, ,

Doorstart Kappersblog.nl in 2023

Kappersblog.nl start na een pauze van 4 jaar weer opnieuw op   Na een succesvolle opstart van KAPPERSblog.nl in 2016 is begin 2019 besloten om te stoppen.  De jaren die volgen hebben desastreuze gevolgen voor de kappersbranche. De…
, ,

Sta Open voor Verandering

Sta open voor veranderingen en vaar mee naar de toekomst van succes. “Ik ben niet bovenmatig intelligent en heb geen feilloos geheugen. Ik ren ook niet een mijl onder de zes minuten. De enige reden waarom ik succesvol ben geweest, is omdat ik nog aan het werk was op de momenten waarop andere mensen al sliepen.” (Greg Evans*) Deze quote vertelt precies waar ik voor sta. Het is een uitspraak van een creatieve Amerikaanse cartoonist die vooral bekend is geworden met een dagelijkste strip over een tiener. Zijn werk is altijd meegegroeid met de tijdgeest en dat is wat ik als kapper vanaf het begin van mijn carrière ook heb gedaan.
, ,

Kwaliteit of Kwantiteit

Wat doe jij als een collega in de salon met een klant naar de kassa loopt, maar jij ziet dat de nekharen van de klant slordig zijn gekortwiekt? Ik hoop hetzelfde als wat ik doe – al vanaf het moment dat ik kapper in opleiding was - terugroepen dus! Het begon allemaal toen ik met het openbaar vervoer naar de kappersschool ging. Iedere dag zag ik in de bus hoe slecht mensen waren geknipt en/of gekleurd. Dat gaat mij nooit gebeuren dacht ik, nooit zal ik een klant zo de deur uit laten gaan!’. En ik heb woord gehouden. Nog steeds werk ik op deze manier, om zo de klanten de kwaliteit te bieden waarvoor ze komen. En zo houden wij elkaar scherp op de werkvloer!