Inzicht

Diane Melis, Kapsalon Melis in Helvoirt

INZICHT

Volgens “de dikke” van Dale betekent inzicht: 1) mening, 2) kijk op de zaak, 3) besef of bewustzijn, “tot inzicht komen”.

Soms kijk ik naar die programma’s met “help” in de titel. Deze programma’s laten zien dat men bijna ten onder gaat aan onverkoopbare afzichtelijk ingerichte huizen die vaak ook nog onder water staan, uit de hand gelopen hobby’s, nog-in-geen-honderd-jaar-komt-dit-ooit-goed-klushuizen, bedrijven in zwaar weer, relaties die op springen staan of een combinatie van al deze zaken. In deze situaties ligt het bijna altijd aan, met stip op nummer 1, een gebrek aan inzicht. Inzicht en bewustzijn in cijfers, bedrijfsvoering, mindset, karaktereigenschappen van zichzelf en/of hun partner en wat al niet meer.

Ook spreek ik met regelmaat collega kapper ondernemers maar ook ondernemers uit andere branches die vooral met de uitvoering van hun ambacht bezig zijn. Zo zijn we immers allemaal begonnen, als kapper op de werkvloer. Niks mis mee.

Hoe zijn zij ondernemer geworden? Sommigen zijn er toevallig ingerold. Anderen hebben er bewust voor gekozen. Laatst sprak ik nog een ondernemer, niet uit de kappersbranche overigens. Ik vroeg hem of hij tevreden was over 2016, zakelijk gezien. Na een korte aarzeling zei hij: “nee, ik ben niet tevreden, maar dat is eigenlijk al zolang ik ondernemer ben”. We raakten aan de praat en hij vertelde dat het niet zo best ging met de zaken. Zoals zoveel zelfstandigen haalde hij vaak geen modaal salaris uit de zaak. Ook had hij problemen gehad met een personeelslid wat bij nader inzien een contract had gekregen voor onbepaalde tijd, toen hij van deze medewerker afscheid wilde nemen bleek dat een aardige duit te kosten. Voor een kleine zelfstandige zijn dit vaak enorme lasten, zowel financieel als emotioneel. Ik vroeg hem naar zijn adviseurs. In mijn optiek zijn goede adviseurs om je heen heel belangrijk, zo niet essentieel voor een goede bedrijfsvoering.

Hoeveel uur werk je aan de zaak en hoeveel uur werk je in je zaak? Deze vraag stelde ik een tijd geleden in een ondernemers groep op Facebook. Ik kreeg er veel reacties op en ik verbaasde mij over het grote aantal ondernemers dat echt veel uren op de werkvloer staat, soms wel 60 uur per week. Wat doen zij zelf aan bedrijfsvoering en wat besteden ze uit? Moet je om een succesvol bedrijf te hebben zelf inzicht hebben in alle aspecten van je zaak? Cijfers, effectiviteit van je medewerkers, balansgegevens kunnen lezen, marketing enzovoort. Ik denk wel dat je moet doen waar je het meest gelukkig van wordt.

Tijdens mijn ondernemers carrière ben ik natuurlijk ook al meer dan eens in deze valkuil getrapt. Halverwege de crisis had ik eens een niet al te best jaar. Daar kwam ik in april van dat jaar achter. Hoe kon mij dit nou gebeuren? Ik doe bijna mijn hele administratie zelf, behalve de BTW aangifte en loonadministratie. Dus zit ik elke week met mijn neus op de cijfers. En toch ging er op dat moment meer uit dan er binnenkwam. Gelukkig had ik wel wat vet op de botten, maar toch. Paniek in de tent.

Dus als een malle alle inkomsten en uitgaven in kaart gebracht, effectiviteit van de medewerkers bekeken. Teveel uren ingekocht en op andere zaken kon ook bezuinigd worden. Dus met de billen bloot en met de medewerkers om tafel. Heel veel respect en dankbaarheid voor mijn medewerkers, zij hebben allemaal uren ingeleverd zodat er niet 1 medewerker voor de (mijn) ellende moest opdraaien. Na een paar maanden was het leed geleden en draaide de zaak weer als vanouds. Nu houd ik mijn uren, inkomsten en uitgaven maandelijks onder de loep en zit ik elk kwartaal bij mijn accountant die mij heel goed adviseert en mij ook een spiegel durft voor te houden. Want een goede adviseur is belangeloos, belangstellend en daardoor belangrijk!

Ik wens jullie allemaal een heldere kijk op de zaak!

Diane Melis

Diane Melis
Kapalon Melis

1 antwoord
  1. Ronald Geerlings
    Ronald Geerlings zegt:

    Dag Diane,
    Ik ben het absoluut met je eens, te weinig en vooral te laat inzicht kan je veel geld kosten. Inzicht in het reilen en zeilen van je salon is een must. Waarbij je er wel voor moet maken dat je inzicht krijgt in de zaken die belangrijk zijn, en niet moet verzuipen in een brei van getallen en overzichten.
    Als je maandelijks een A4’tje krijgt met daarop het verloop van omzet en kosten en een overzicht waarop te zien is hoe je medewerkers presteren en hoe ze zouden moeten presteren, dan ben je al een eind op weg!
    Maak tijd vrij om hier goed naar te kijken, ik zeg vaak tegen onze klanten dat een dag niet werken in de salon maar aan de salon, meer geld gaat opleveren.

    mvg, Ronald Geerlings

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

, ,

Doorstart Kappersblog.nl in 2023

Kappersblog.nl start na een pauze van 4 jaar weer opnieuw op   Na een succesvolle opstart van KAPPERSblog.nl in 2016 is begin 2019 besloten om te stoppen.  De jaren die volgen hebben desastreuze gevolgen voor de kappersbranche. De…
, ,

Sta Open voor Verandering

Sta open voor veranderingen en vaar mee naar de toekomst van succes. “Ik ben niet bovenmatig intelligent en heb geen feilloos geheugen. Ik ren ook niet een mijl onder de zes minuten. De enige reden waarom ik succesvol ben geweest, is omdat ik nog aan het werk was op de momenten waarop andere mensen al sliepen.” (Greg Evans*) Deze quote vertelt precies waar ik voor sta. Het is een uitspraak van een creatieve Amerikaanse cartoonist die vooral bekend is geworden met een dagelijkste strip over een tiener. Zijn werk is altijd meegegroeid met de tijdgeest en dat is wat ik als kapper vanaf het begin van mijn carrière ook heb gedaan.
, ,

Kwaliteit of Kwantiteit

Wat doe jij als een collega in de salon met een klant naar de kassa loopt, maar jij ziet dat de nekharen van de klant slordig zijn gekortwiekt? Ik hoop hetzelfde als wat ik doe – al vanaf het moment dat ik kapper in opleiding was - terugroepen dus! Het begon allemaal toen ik met het openbaar vervoer naar de kappersschool ging. Iedere dag zag ik in de bus hoe slecht mensen waren geknipt en/of gekleurd. Dat gaat mij nooit gebeuren dacht ik, nooit zal ik een klant zo de deur uit laten gaan!’. En ik heb woord gehouden. Nog steeds werk ik op deze manier, om zo de klanten de kwaliteit te bieden waarvoor ze komen. En zo houden wij elkaar scherp op de werkvloer!