Man & Schaar # 10

Hans Beers, Hair Stage

Praktika praktika praktika

Op de Sassoon Academy in Londen tref je cursisten aan van over de hele wereld. Japan, Canada, Italië. Vaak zie je ook een groep kappers uit Rusland, die net als de Japanners, geen woord Engels verstaan en daarom een eigen tolk bij zich hebben. Tijdens de lessen hoor je steeds het zachte parlando van de synchroonvertaling achter je.

Het kappersvak leer je op het MBO. Je kunt door naar niveau 4, waarbij vooral het ondernemen wordt geschoold. Maar als je nog verder wilt is er in Nederland niets meer. Jawel, er zijn nog wat trainingen bij groothandels en leveranciers. Maar een gedegen vervolgopleiding op bijvoorbeeld HBO-niveau is er niet. Zelf heb ik na de kappersschool de opleiding tot Complete Hair Stylist bij de B Academy gevolgd, naast een aantal trainingen bij L’Oréal en Sebastian Professional. Daarna besloot ik om mij in Londen verder te bekwamen, aan de Sassoon Academy.

In Londen zie je weinig Nederlanders. Maar wie ik er wel aantrof was Marissa. Ik kende haar van de B Academy. Zij werkte destijds bij Toni & Guy in Amsterdam en had het advies gekregen om eens te proberen bij Sassoon in Londen binnen te komen. Ze had moeten voorknippen, twee modellen, en was aangenomen.

Ik vroeg haar: hoe gaat dat nu verder? Nou, antwoordde ze, ik heb een contract voor twee jaar, maar de eerste zes maanden mag ik alleen maar trainen, vijf dagen per week. En daarna mag ik vier dagen per week werken in de salon en elke week nog één dag trainen aan de Academy. Dan heb je dus in Nederland de kappersschool en en de B academy achter de kiezen en werk je in een salon in het hoge segment in Amsterdam. Je kunt weer onderaan beginnen.

Zoveel trainen, wie doet dat? Onlangs sprak ik een klant die ik al enkele jaren niet meer had gezien. Hij studeerde in Nijmegen en deed daar ook aan wedstrijdroeien. O, reageerde ik, dat is een zware sport. Hoe vaak moet je dan trainen? Zeven keer per week, was zijn antwoord. Zeven keer per week…

Als je dat tegen een kapper in Nederland zou zeggen zou die je voor gek verklaren.

Toch hoorde ik van Dennis Kil dat het voor kappers in Azië heel gewoon is om zeven keer per week trainen. Gewoon, dertig keer hetzelfde kapsel knippen. Wanneer je zo’n kapper midden in de nacht wakker maakt en vraagt een bepaald kapsel te knippen dan wordt dat feilloos uitgevoerd.

Knippen is een ambacht. Dat krijg je alleen maar in de vingers door eindeloos te oefenen, oefenen, oefenen. Ineens moest ik weer denken aan het voor mij niet te volgen Russisch op de Sassoon Academy. Tijdens de slotmiddag van een trainingsweek, waar alle studenten bij elkaar zaten, hield één van de trainers een speech, in het Engels uiteraard. Hij hoopte dat we veel geleerd hadden en veel plezier zouden hebben in ons mooie vak. Hij eindigde met de woorden: “practice, practice, practice.” En ineens verstond ik ook de Russische tolk: “Praktika, praktika, praktika!”


© HansBeers.com

N.B. Deze blog verscheen eerder in Top Hair Benelux

Training

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

, ,

Doorstart Kappersblog.nl in 2023

Kappersblog.nl start na een pauze van 4 jaar weer opnieuw op   Na een succesvolle opstart van KAPPERSblog.nl in 2016 is begin 2019 besloten om te stoppen.  De jaren die volgen hebben desastreuze gevolgen voor de kappersbranche. De…
, ,

Sta Open voor Verandering

Sta open voor veranderingen en vaar mee naar de toekomst van succes. “Ik ben niet bovenmatig intelligent en heb geen feilloos geheugen. Ik ren ook niet een mijl onder de zes minuten. De enige reden waarom ik succesvol ben geweest, is omdat ik nog aan het werk was op de momenten waarop andere mensen al sliepen.” (Greg Evans*) Deze quote vertelt precies waar ik voor sta. Het is een uitspraak van een creatieve Amerikaanse cartoonist die vooral bekend is geworden met een dagelijkste strip over een tiener. Zijn werk is altijd meegegroeid met de tijdgeest en dat is wat ik als kapper vanaf het begin van mijn carrière ook heb gedaan.
, ,

Kwaliteit of Kwantiteit

Wat doe jij als een collega in de salon met een klant naar de kassa loopt, maar jij ziet dat de nekharen van de klant slordig zijn gekortwiekt? Ik hoop hetzelfde als wat ik doe – al vanaf het moment dat ik kapper in opleiding was - terugroepen dus! Het begon allemaal toen ik met het openbaar vervoer naar de kappersschool ging. Iedere dag zag ik in de bus hoe slecht mensen waren geknipt en/of gekleurd. Dat gaat mij nooit gebeuren dacht ik, nooit zal ik een klant zo de deur uit laten gaan!’. En ik heb woord gehouden. Nog steeds werk ik op deze manier, om zo de klanten de kwaliteit te bieden waarvoor ze komen. En zo houden wij elkaar scherp op de werkvloer!