Man & Schaar # 12

Hans Beers, Hair Stage

More

Of ik wel eens een model nodig had dat helemaal kaal ging…

Ze had model gezeten bij een landelijke haarshow en voor die show was ze op één dag drie keer gebleached… Ja, dan kan je het er vanaf vegen, dat is helder.

Het lag niet direct in de planning. Maar weet je wat, dan maken we er een aparte shoot van. Naar een datum gezocht, Emma (één van mijn favoriete visagistes) was beschikbaar, het haar en de fotografie deed ik zelf… Gaan!

Toen ze aankwam moest ik inderdaad beamen dat het niet veel meer was. Het was zogezegd snot. Ze had nog wel gereclameerd bij dat kappers-event, maar in deze wereld zijn we niet zo goed in nazorg. Haar kapot? Helaas pindakaas. Wel beschamend, vooral naar iemand die haar haar professioneel nodig heeft. Hoeveel shoots ging ze hierdoor missen?

Veel mensen lijken alleen maar méér haar te willen. Langer haar. Dikker haar. Veel sexy haar. En als het er niet van nature is wordt het bijgeplant of ingeknoopt. Iemand anders, aan de andere kant van de wereld, wil voor een paar dollar haar haar wel afstaan, zodat wij met nóg meer haar nóg meer indruk kunnen maken op onze omgeving.

Dat is niet altijd zo geweest. In de jaren ’20 van de vorige eeuw lieten vrouwen massaal hun lange haren afknippen. Dit had als reden dat veel vrouwen vanwege WO I weduwe waren geworden. Het was niet meer nodig de heer des huizes te behagen. Maar er kwam nog een andere reden bij: er was sprake van een heuse emancipatiegolf. De dames wilden zelfstandig zijn en niet meer alleen maar mooi zitten te zijn voor het mannelijk geslacht. De bob was hot!

In de jaren ’60 bracht Vidal Sassoon de bob weer terug in het modebeeld. ‘The man who changed the world with a pair of scissors’ was ook verantwoordelijk voor de korte koppies van Mia Farrow en Twiggy.

Een andere emancipatiegolf troffen we in de jaren ’70: Dolle Mina, baas in eigen buik (recht op abortus). Feministes vochten voor gelijke rechten en daar hoorden kortgeknipte hoofden en paarse tuinbroeken bij.

In 1997 verscheen de film G.I.Jane. Demi Moore speelde een vrouw die bij de Amerikaanse Marine wou (wat tot 2016 onmogelijk was). Ondertussen genoten we van de videoclips van Sinéad O’Conner, Pink, Miley Cyrus. Kort haar bij vrouwen staat symbool voor zelfstandig, stoer, geëmancipeerd. Maar niet minder sexy!

Van Coco Chanel is de uitspraak ‘A woman who cuts her hair is about to change her life’. Hier kunnen we een groot aantal blogs over volschrijven. Regelmatig knippen meisjes tegenwoordig hun lange haren af om ze te doneren en om zodoende to change anothers life.

De tondeuse werd op 4 millimeter afgesteld en de vlassige lokjes vlogen door de lucht. Ik bedacht dat ik het restant nog een kleurtje wou geven. Emma begon aan de makeup, terwijl ik de lampen stelde. Opperste concentratie voor een bijzondere shoot.

Het resultaat stelde ons tevreden. Ach, eigenlijk is het zoals zo vaak: Less is More.

Demi Moore.

© HansBeers.com

N.B. Deze blog verscheen eerder in Top Hair Benelux

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

, ,

Doorstart Kappersblog.nl in 2023

Kappersblog.nl start na een pauze van 4 jaar weer opnieuw op   Na een succesvolle opstart van KAPPERSblog.nl in 2016 is begin 2019 besloten om te stoppen.  De jaren die volgen hebben desastreuze gevolgen voor de kappersbranche. De…
, ,

Sta Open voor Verandering

Sta open voor veranderingen en vaar mee naar de toekomst van succes. “Ik ben niet bovenmatig intelligent en heb geen feilloos geheugen. Ik ren ook niet een mijl onder de zes minuten. De enige reden waarom ik succesvol ben geweest, is omdat ik nog aan het werk was op de momenten waarop andere mensen al sliepen.” (Greg Evans*) Deze quote vertelt precies waar ik voor sta. Het is een uitspraak van een creatieve Amerikaanse cartoonist die vooral bekend is geworden met een dagelijkste strip over een tiener. Zijn werk is altijd meegegroeid met de tijdgeest en dat is wat ik als kapper vanaf het begin van mijn carrière ook heb gedaan.
, ,

Kwaliteit of Kwantiteit

Wat doe jij als een collega in de salon met een klant naar de kassa loopt, maar jij ziet dat de nekharen van de klant slordig zijn gekortwiekt? Ik hoop hetzelfde als wat ik doe – al vanaf het moment dat ik kapper in opleiding was - terugroepen dus! Het begon allemaal toen ik met het openbaar vervoer naar de kappersschool ging. Iedere dag zag ik in de bus hoe slecht mensen waren geknipt en/of gekleurd. Dat gaat mij nooit gebeuren dacht ik, nooit zal ik een klant zo de deur uit laten gaan!’. En ik heb woord gehouden. Nog steeds werk ik op deze manier, om zo de klanten de kwaliteit te bieden waarvoor ze komen. En zo houden wij elkaar scherp op de werkvloer!