Man & Schaar #3

Hans Beers, Hair Stage

K-APP-ertje

M’n aandacht werd vanmorgen gewekt door een artikel in de Volkskrant over de eerste robot met levende cellen. Er was een kleine rog nagemaakt, met rattenhartcellen voor de voortbeweging. Die cellen reageren op licht en daardoor ging het robotvisje zwemmen.

Een dag eerder zag ik op TV de eerste robot in het onderwijs. Een klein schattig robotmensje dat, gezeten op de grond, aan enkele peuters Engelse les gaf: Wan, Toe, Trie.

De mens wordt langzaam maar zeker overbodig.

Hoe zit dat in het kappersvak? Dat kan nooit, hoor ik u denken. Nooit? Er wordt al met of door middel van robotarmen geopereerd. Hele robotstraten zetten auto’s in elkaar, waar nauwelijks nog een mensenhand aan te pas komt. Klassieke standbeelden worden nagemaakt door robots. In het laatste geval las ik dat uiteindelijk echte kunstenaars de beelden nog ‘tot leven moeten brengen’. De bezieling komt nog niet uit de robot.

We leven in een digitale wereld, waarin alles op afstand kan worden aangestuurd en uitgevoerd. Niet voor niets heb ik enkele jaren geleden al de domeinnaam ‘knippenonline.nl’ gereserveerd. Gek? Kon je je tien jaar geleden voorstellen dat er een driedimensionale printer zou komen? Ze maken nu overuren en printen voornamelijk nieuwe driedimensionale printers. De eerste robots kregen onlangs trouwens hun eerste robotkindje, door driedimensionale printers in elkaar gezet en voorzien van hun ‘gemeenschappelijk DNA’.

Op de lagere school (dat is in mijn geval al wat jaartjes terug) maakte onze leraar in de zesde (is nu groep 8) een grapje over een scheerautomaat. Een machine met een gat er in. Daar kon je je kin insteken en vervolgens gingen allerlei messen er langs en werd je automatisch geschoren. De eerste keer paste het misschien niet helemaal, maar de volgende keer wel.

Hoe lang zal het nog duren voor we de eerste computergestuurde ‘knipautomaat’ in gebruik zullen nemen? Je steekt je hoofd door een gat en vijf minuten later trek je je hoofd terug, voorzien van de perfecte bob, of welk model je maar had aangeklikt. Dat het niet zo gek is om hierover na te denken blijkt uit een filmpje uit 2012 op YouTube: Robot Barber. Het verdient nog enige verfijning, maar het komt er dus zeker aan! Gewoon, met een appje: k-APP-ertje.

© HansBeers.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

, ,

Doorstart Kappersblog.nl in 2023

Kappersblog.nl start na een pauze van 4 jaar weer opnieuw op   Na een succesvolle opstart van KAPPERSblog.nl in 2016 is begin 2019 besloten om te stoppen.  De jaren die volgen hebben desastreuze gevolgen voor de kappersbranche. De…
, ,

Sta Open voor Verandering

Sta open voor veranderingen en vaar mee naar de toekomst van succes. “Ik ben niet bovenmatig intelligent en heb geen feilloos geheugen. Ik ren ook niet een mijl onder de zes minuten. De enige reden waarom ik succesvol ben geweest, is omdat ik nog aan het werk was op de momenten waarop andere mensen al sliepen.” (Greg Evans*) Deze quote vertelt precies waar ik voor sta. Het is een uitspraak van een creatieve Amerikaanse cartoonist die vooral bekend is geworden met een dagelijkste strip over een tiener. Zijn werk is altijd meegegroeid met de tijdgeest en dat is wat ik als kapper vanaf het begin van mijn carrière ook heb gedaan.
, ,

Kwaliteit of Kwantiteit

Wat doe jij als een collega in de salon met een klant naar de kassa loopt, maar jij ziet dat de nekharen van de klant slordig zijn gekortwiekt? Ik hoop hetzelfde als wat ik doe – al vanaf het moment dat ik kapper in opleiding was - terugroepen dus! Het begon allemaal toen ik met het openbaar vervoer naar de kappersschool ging. Iedere dag zag ik in de bus hoe slecht mensen waren geknipt en/of gekleurd. Dat gaat mij nooit gebeuren dacht ik, nooit zal ik een klant zo de deur uit laten gaan!’. En ik heb woord gehouden. Nog steeds werk ik op deze manier, om zo de klanten de kwaliteit te bieden waarvoor ze komen. En zo houden wij elkaar scherp op de werkvloer!