Man & Schaar # 7

Hans Beers, Hair Stage

Educatie, of trainen.

Eigenlijk is ‘trainen’ een raar woord. ‘Oefenen’ zou je ook kunnen zeggen. Of gewoon ‘leren’, ‘aanleren’. Educatie is grofweg het aanleren van kennis en vaardigheden. En eigenlijk is dat de eerste verantwoordelijkheid van de opleiding. Maar, net als bij het halen van je rijbewijs, wanneer je het papiertje hebt begint het pas echt.

Het is ook het ontwikkelen van je talenten. En het bereiken van je doelen. En nu hebben we het ineens over passie, dedication (toewijding, maar ook: missie, jouw opdracht). Het is niet verkeerd om daar eens bij stil te staan. Het worden van kapper is tenslotte niet zomaar iets. Als je besluit om kapper te worden kies je voor iets groots!

We laten de meester aan het woord:

“Hairdressers are a wonderful breed. You work one-on-one with another human being and the object is to make them feel so much better and to look at themselves with a twinkle in their eye.”

“I think that as good architecture enhances a city, a good cut enhances the definition and expression of a face.”

Jawel, deze kapper heeft nagedacht. Maar dit zijn dan ook de wijze woorden van de wereldberoemde Vidal Sassoon, de held van ons vak.

En nu een uitspraak uit een andere hoek, van een acteur (maar ook niet de eerste de beste):

“To know what you want, to understand why you’re doing it, to dedicate every breath in your body to achieve… If you feel you have something to give, if you feel that your particular talent is worth developing, is worth caring for then there’s nothing you can’t achieve.” – Kevin Spacey

Wat is dat mooi gezegd! Maar nog niet zo makkelijk. Laten we de eerste drie stukjes nog eens op een rijtje zetten:

  1. weten wat je wil
  2. begrijpen waarom je het doet
  3. elke ademtocht in je lijf eraan wijden om dit te bereiken

Weten wat je wil en begrijpen waarom je het doet. Tja… Waarom zou je voor dit prachtige vak kiezen? Vidal Sassoon heeft het prachtig geformuleerd: je wilt iemand anders zich beter laten voelen en je weet dat een goed kapsel de definitie en uitstraling van een gezicht kan verbeteren. Maar dat is vast niet wat jij in gedachten had toen je je inschreef voor de kappersschool.

Klein stapje terug: weten wat je wil. Ik heb wel eens iemand horen zeggen:

“Je kan wat je wil. (Maar je moet niet willen wat niet kan.)”

Ik heb dat zelf ervaren. Ik besloot op mijn 48e om kapper te worden. Ik had aanleg en was enorm gemotiveerd; het ging dan ook prima. Na enkele jaren dacht ik: ik zou willen dat foto’s van mijn werk publicabel waren. En weer enkele jaren later stonden mijn kapsels gepubliceerd over de hele wereld. Het kan!

De persoon van bovenstaande uitspraak (Guus Rekers) had het vervolgens over ‘de stoffering van je argumenten’. Dat is dus begrijpen waarom je het doet, maar dan net even anders gezegd.

Na mijn kappersopleiding (hairstylist I en II) was ik helemaal niet tevreden. Ik kon wel een beetje knippen (dat kon ik al voordat ik mij inschreef bij de kappersschool), maar ik had niet het gevoel dat ik tijdens de opleiding veel geleerd had. Toen zag ik een foldertje van de B Academy: The Complete Hairstylist. Op naar de informatiedag, vervolgens voorknippen, aangenomen, en dan doen! Deze opleiding was vergeleken met de traditionele kappersschool hemel op aarde. Een half jaar lang twee dagen per week pure inspiratie, eindigend met het maken van een moodboard en een heuse photoshoot. Toen voelde ik mij pas echt kapper!

Maar het smaakte naar meer. De mogelijkheden in Nederland zijn beperkt. Ik deed wel enkele nuttige opleidingen bij Sebastian en L’Oréal. Maar de volgende boost kwam toen ik mij aanmeldde bij de Sassoon Academy in Londen. That’s the place to be! Ik ben daar zeker een keer of zes geweest, steeds een hele week, volledig ondergedompeld in “the art of cutting hair”.

Inmiddels zijn er steeds meer mogelijkheden in eigen land om je kennis en vaktechniek op te krikken. Ik blader juist op dit moment door de Educatie Brochure van Wella 2017. Niet zonder trots kan ik melden dat ik er ook in sta, met drie verschillende trainingen. Maar ik weet dat andere merken ook een heel curriculum hebben. Maak daar gebruik van!

Vaak kom je bruisend van enthousiasme van zo’n training terug. Je ziet weer nieuwe mogelijkheden, je bent weer geïnspireerd. Soms hoor je misschien een opmerking waarvan je later denkt: “Aaahhh, zo zit dat dus!” Het kwartje kan weken later vallen. Maar ineens zit je dan toch op een hoger level. Er gaat een wereld voor je open.

Ik kom nog even terug op het derde element uit het citaat van Kevin Spacey: “…to dedicate every breath in your body to achieve….” Het Nederlands heren volleybalteam was enige jaren geleden zeer succesvol en won tijdens de Olympische Spelen in Barcelona (1992) zilver. De toenmalige coach, Arie Selinger, werd gevraagd of hij de volgende keer goud zou halen. Zijn antwoord:

 “Het interesseert mij niet of we goud of zilver halen, of welke prijs dan ook. Het enige wat mij interesseert is of die ene set-up goed is.”

Oftewel, hij focuste zich volledig en uitsluitend op de perfectie van elk kleinste onderdeel van zijn sport. En dan zal je aan het eind van de rit wel zien of je een prijs wint of niet. Het gaat om het perfectioneren van elk detail. Trainen dus, steeds maar blijven trainen. Die set-up, die moet perfect zijn. Naar ons vak vertaald: als jij midden in de nacht wakker gemaakt wordt knip jij de perfecte bob. Zonder na te denken. Gewoon, omdat je het eindeloos geoefend hebt.

Trainen dus. En educatie.

© HansBeers.com

Foto: trainer tijdens een demo op de Sassoon Academy, Londen © HansBeers.com

educatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

, ,

Kwaliteit of Kwantiteit

Wat doe jij als een collega in de salon met een klant naar de kassa loopt, maar jij ziet dat de nekharen van de klant slordig zijn gekortwiekt? Ik hoop hetzelfde als wat ik doe – al vanaf het moment dat ik kapper in opleiding was - terugroepen dus! Het begon allemaal toen ik met het openbaar vervoer naar de kappersschool ging. Iedere dag zag ik in de bus hoe slecht mensen waren geknipt en/of gekleurd. Dat gaat mij nooit gebeuren dacht ik, nooit zal ik een klant zo de deur uit laten gaan!’. En ik heb woord gehouden. Nog steeds werk ik op deze manier, om zo de klanten de kwaliteit te bieden waarvoor ze komen. En zo houden wij elkaar scherp op de werkvloer!
, , , ,

Lumishine

Joico introduceert een nieuwe toevoeging aan het LumiShine®-gamma: de Dimensional Deposit Demi-Permanent Crème Shades. Met deze nieuwe tinten hebben kleurexperts elke tool beschikbaar binnen het bekroonde LumiShine®-portfolio - van permanente crème tot demi-liquids en nu demi-permanente crème kleuringen. LumiShine® Dimensional Deposit Demi-Permanent Crème Shades zijn de perfecte manier om dimensies en langdurige effecten toe te voegen, plus de verbluffende glans die alleen LumiShine® kan bereiken. Met 20 prachtige tinten wordt het maken van geschakeerde kleuringen eenvoudig en foolproof. Deze veelzijdige, voorspelbare formule corrigeert, geeft glans en diepte en maskeert grijs. Dankzij de Dimensional Deposit Demi-Permanent Crème Shades kunnen coloristen de kunst van diepte en dimensies in elke kleurcreatie verwerken, terwijl ze de maximale gezondheid van het haar herstellen en glans toevoegen.
, ,

Opleiden of Afglijden

Buiten mijn werk als kapper/ondernemer ben ik ook met veel plezier voetbaltrainer. Het is mooi om de jongens van mijn team te zien groeien en hen te begeleiden naar volgende stappen in hun voetbalcarrière. We werken met z’n allen hard om het team en de individuele spelers steeds beter te laten spelen. En iedere seizoen wordt opnieuw gekeken naar de beste opstelling. Zo worden spelers altijd geplaatst op een plek waar hun capaciteiten het beste tot hun recht komen. En dat kan soms ook betekenen dat ze naar een ander team gaan. En zo gaat het ook in ons kappersvak. Ik heb een officieel erkend leerbedrijf en ik heb diverse mensen opgeleid die nu bij grote namen in onze branche werken of zelfstandig ondernemer zijn geworden. Dat is mooi en ik ben blij dat ze vakmensen zijn geworden en op deze manier een goede baan hebben. Maar dat kan alleen als je ze vanaf het begin serieus bij het vak betrekt. En daar zit ‘m nou net het probleem. Wat mij irriteert is dat wij kappers vaak zo makkelijk met stagiaires omgaan en ze te lang maar laten schoonmaken of koffiezetten… Nee, wij hebben als erkend leerbedrijf de taak om hen verder te brengen dan ‘was-meisje’ of ‘schoonmaker’.