Stoelverhuur: Mot op de Werkvloer

Han Eggen

Hoe mooi is het als je met meerdere kapper-ondernemers gezamenlijk op de werkvloer bezig bent. Samen succesvol zijn en zo veel mogelijk klanten zo goed mogelijk behandelen. En tegelijkertijd is er de directe koppeling tussen klantentevredenheid, jouw inzet en jouw inkomen. En om nog meer omzet te realiseren moet je nieuwe klanten werven. Promotie is daarvoor toch het geëigende middel. Toch? Dus zo gezegd, zo gedaan.

Maar tegelijkertijd is het zo dat de omzet die jij als stoelhuurder realiseert, niet terecht komt in de portemonnee van een van andere stoelhuurders. Want terwijl je samenwerkt ben je ook een beetje elkaars concurrent. Dat zijn nu eenmaal de regels van het spel. Dus als je de promotie en acties niet goed onderling regelt, dan is dat reden voor ‘mot’.

Recentelijk kwam ik een mooi voorbeeld van ’mot op de werkvloer’ tegen. Eén van de stoelhuurders, laten we haar voor het gemak Jessica noemen, had een leuke actie bedacht. Op haar facebookpagina- Jessica Hairstyling – had ze een aanbieding geplaatst. Bij het boeken van een afspraak voor wassen – knippen – stylen nu gratis een uitgebreide hoofdhuidmassage. Geldig uitsluitend in de maand april. Je voelt het al aankomen. Klanten die bij de salon binnenkwamen en merkten dat Jessica deze aanbieding wel had en de andere stoelhuurders niet, wilden ter plekke de afspraak omboeken naar Jessica. Dit tot grote verbazing en ontevredenheid van de andere stoelhuurders, want daar ging een deel van de omzet. En wellicht ook een deel van de klanten. Want hoe je het ook went of keert, bij stoelhuur blijft gelden dat klanten vrije kapperskeuze hebben.

kapperszaak

Jessica had deze actie in al haar enthousiasme bedacht zonder de anderen in te lichten en de actie af te stemmen. De actie was een succes, gegeven de reactie van de klanten. Tegelijkertijd was er een bom gelegd onder de samenwerking. Gelukkig realiseerde alle stoelhuurders zich dat dit een ‘beginnersfout’ was van Jessica. Tegelijkertijd constateerde iedereen dat er dit onderwerp niet duidelijk was vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst. Men sprak de stoelenverhuurder hierop aan. De getekende samenwerkingsovereenkomsten werden opnieuw beoordeeld op diverse aspecten waaronder ‘promotionele acties’. Uiteindelijk is alles weer goed gekomen, maar het had volstrekt anders kunnen aflopen.

Daarom, zorg dat je ‘mot op de werkvloer’ voorkomt en leg goed en eenduidig vast hoe je met elkaar wilt samenwerken. Het voorkomt een hoop problemen !

Han Eggen

Backer + Eggen

Advies Training & Coaching

Han Eggen

Huizermaatweg 25 1273 NA Huizen

+31(0)6 13 69 52 98

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

, ,

Doorstart Kappersblog.nl in 2023

Kappersblog.nl start na een pauze van 4 jaar weer opnieuw op   Na een succesvolle opstart van KAPPERSblog.nl in 2016 is begin 2019 besloten om te stoppen.  De jaren die volgen hebben desastreuze gevolgen voor de kappersbranche. De…
, ,

Sta Open voor Verandering

Sta open voor veranderingen en vaar mee naar de toekomst van succes. “Ik ben niet bovenmatig intelligent en heb geen feilloos geheugen. Ik ren ook niet een mijl onder de zes minuten. De enige reden waarom ik succesvol ben geweest, is omdat ik nog aan het werk was op de momenten waarop andere mensen al sliepen.” (Greg Evans*) Deze quote vertelt precies waar ik voor sta. Het is een uitspraak van een creatieve Amerikaanse cartoonist die vooral bekend is geworden met een dagelijkste strip over een tiener. Zijn werk is altijd meegegroeid met de tijdgeest en dat is wat ik als kapper vanaf het begin van mijn carrière ook heb gedaan.
, ,

Kwaliteit of Kwantiteit

Wat doe jij als een collega in de salon met een klant naar de kassa loopt, maar jij ziet dat de nekharen van de klant slordig zijn gekortwiekt? Ik hoop hetzelfde als wat ik doe – al vanaf het moment dat ik kapper in opleiding was - terugroepen dus! Het begon allemaal toen ik met het openbaar vervoer naar de kappersschool ging. Iedere dag zag ik in de bus hoe slecht mensen waren geknipt en/of gekleurd. Dat gaat mij nooit gebeuren dacht ik, nooit zal ik een klant zo de deur uit laten gaan!’. En ik heb woord gehouden. Nog steeds werk ik op deze manier, om zo de klanten de kwaliteit te bieden waarvoor ze komen. En zo houden wij elkaar scherp op de werkvloer!