Verkopen is best leuk !

Frank Patelski SalonCoach

Hairdresser talking with a customerSinds een jaar of 5 loop ik achter de schermen mee in de kapperszaak van mijn partner. Nog niet zo heel lang bekend met de kappersbranche dus. Maar ik vind de branche geweldig! Zo leuk dat ik sinds anderhalf jaar als Saloncoach ondernemers in de kappersbranche coach en ondersteun in het professionaliseren van hun zakelijke activiteiten.

Zelf kom ik uit de commerciële dienstverlening. In mijn beginjaren als accountmanager voelde ik mij altijd niet op mijn plek als ik bij een klant een verkoopgesprek had. Ik had altijd het idee dat ik de klant iets moest verkopen waar hij totaal niet op zat te wachten. Dat was geen fijn gevoel. Werken vanuit de opdracht van je baas om je omzettargets te halen en dus zoveel mogelijk te verkopen. Zo niet mijn ding.

Wat schetst mijn verbazing nu ? In de meeste kapperszaken kom ik hetzelfde gevoel tegen. Stylisten vinden het moeilijk en lastig om producten aan hun klanten te verkopen. “Ik heb het gevoel dat ik mijn klanten iets moet aansmeren” is een veel gehoorde opmerking.

Is dit gevoel terecht ? Ik denk het niet ! Het heeft mijzelf best wat tijd en ervaring gekost om mijzelf er bewust van te worden dat de klant centraal staat en jij er bent om de klant te helpen zijn of haar probleem op te lossen. Je staat niet tegenover de klant met je verkooptargets in je achterhoofd, maar naast de klant met jouw persoonlijk advies.

Ieder klant staat open voor professioneel advies! Zij bezoeken immers ook jouw kapperszaak vanwege jouw kennis en kunde!

Waarom kost het dan zoveel moeite om een fles shampoo, conditioner of stylingsproduct te adviseren en te verkopen ?

Het is een gevoel waar we over heen moeten stappen. Vanuit onze vakkennis zijn wij allemaal in staat om de klant op een juiste manier te informeren waarom de professionele producten die jij in jouw zaak gebruikt en verkoopt beter zijn voor zijn of haar haartype dan de producten die zij bij de drogist kunnen kopen.

haare waschen beim friseur

Jouw advies begint al bij de wasbak. Als jij de haren van jouw klant wast kun jij al zien en voelen in welke conditie het haar verkeert. Het antwoord op de simpele vraag : “Goh, welk product gebruikt u thuis” geeft jou al genoeg informatie om een adviesgesprek te beginnen en de klant te overtuigen om een professioneel product aan te schaffen. Dit adviesgesprek stopt niet bij de wasbak, maar loopt door tot aan het afrekenen bij de kassa. Zet bijvoorbeeld het stylingsproduct dat je gebruikt op de kaptafel zodat de klant kan zien wat je gebruikt. Praat erover, geef informatie wat de producten met het haar doen. Geef in ieder geval al een tester van de producten mee!

Wees je ervan bewust dat de Klant een beleving wil. Het bezoek aan jouw zaak is voor hem of haar een beleving. Het laten beleven van de werking van de producten is daar onderdeel van !

Verkopen is niet lastig, integendeel: het is best leuk ! Zeker als je merkt dat als jij er anders mee omgaat jouw omzet omhoog gaat en jouw klanten zeer tevreden zijn. Heerlijk toch !

Maar eerlijk is eerlijk: Je moet wel 200% achter jouw eigen producten staan. Als je dat doet heb je ook de overtuigingskracht om jouw klant de producten te adviseren.

Veel plezier met verkopen !

Frank Patelski

+31 (0)6 506 25 280

frank.patelski@saloncoach.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

, ,

Doorstart Kappersblog.nl in 2023

Kappersblog.nl start na een pauze van 4 jaar weer opnieuw op   Na een succesvolle opstart van KAPPERSblog.nl in 2016 is begin 2019 besloten om te stoppen.  De jaren die volgen hebben desastreuze gevolgen voor de kappersbranche. De…
, ,

Sta Open voor Verandering

Sta open voor veranderingen en vaar mee naar de toekomst van succes. “Ik ben niet bovenmatig intelligent en heb geen feilloos geheugen. Ik ren ook niet een mijl onder de zes minuten. De enige reden waarom ik succesvol ben geweest, is omdat ik nog aan het werk was op de momenten waarop andere mensen al sliepen.” (Greg Evans*) Deze quote vertelt precies waar ik voor sta. Het is een uitspraak van een creatieve Amerikaanse cartoonist die vooral bekend is geworden met een dagelijkste strip over een tiener. Zijn werk is altijd meegegroeid met de tijdgeest en dat is wat ik als kapper vanaf het begin van mijn carrière ook heb gedaan.
, ,

Kwaliteit of Kwantiteit

Wat doe jij als een collega in de salon met een klant naar de kassa loopt, maar jij ziet dat de nekharen van de klant slordig zijn gekortwiekt? Ik hoop hetzelfde als wat ik doe – al vanaf het moment dat ik kapper in opleiding was - terugroepen dus! Het begon allemaal toen ik met het openbaar vervoer naar de kappersschool ging. Iedere dag zag ik in de bus hoe slecht mensen waren geknipt en/of gekleurd. Dat gaat mij nooit gebeuren dacht ik, nooit zal ik een klant zo de deur uit laten gaan!’. En ik heb woord gehouden. Nog steeds werk ik op deze manier, om zo de klanten de kwaliteit te bieden waarvoor ze komen. En zo houden wij elkaar scherp op de werkvloer!